itbaza.com
Prati nas na Facebook!    Prati nas na Twitter!    Prati nas putem RSS-a!    Engleska verzija      Dobrodošli na itbaza.com, mjesto za ljubitelje IT tehnologije!
itbaza.com
Brza pretraga:  pretraga

Ubuntu najbolja Linux distribucija

Petak, 12 Decembar 2008
tagovi: ubuntu linux software 

Najnovija verzija Canonical Linux distribucije, Ubuntu 8.10 i dalje nadmašuje sve druge Linux desktop ponude koje stižu od strane Red Hat-a i Novell-a i ubjedljivo je najbolja open-source alterantiva za Microsoft i Apple operativne sisteme.

Međutim, i Red Hat Enterprise Linux i Novell SUSE distribucije su korak ispred Ubuntu 8.10 kada je riječ o serverima. Canonical Ubuntu 8.10 jeste najnovija verzija Linux baziranog operativnog sistema za desktop računare i servere koja se pojavila početkom novembra noseći umjerenu ponudu update-ova za open source softverske komponente koji ga čine.

Na osnovu testova za Ubuntu 8.10 koji je još poznat pod izmenom Intrepid Ibex, zaključili smo da je Ubuntu bez ikakvog pogovora najbolja Linux distribucija koja je trenutno dostupna za desktop računare kao i najmoćniji open source rival za široko rasprostranjene operativne sisteme kompanija Microsoft i Apple.

I to sve usljed činjenice da većina Linux distribucija dolazi sa istim softverskim komponentama, a Ubuntu se razlikuje prema mogućnostima upotrebe, odabiru softverskih alata spremnih za instaliranje kao i velike zajednice korisnika i svih onih koji doprinose njegovom razvoju. Ukoliko bi postojao dio softvera koji podržava Linux i koji želite da pokrenete, postoje veoma dobre šanse da je on dostupan u prepakovanoj formi za Ubuntu.

Isto važi i za hardverske komponente, gdje je podrška za Ubuntu među najvećim kada je riječ o bilo kojoj Linux distribuciji. Štaviše, kroz svoje različite platforme za olakšavanje komunikacije i saradnju među korisnicima i kreatorima, Ubuntu projekat radi veoma dobar posao obuhvatanjem pitanja i odgovora, testiranjem postojanja bug-ova, ali i integracijom svoje velike zajednice u određena rješenja koja su pristupačna od strane engine-a za pretragu po vašem odabiru.

Između alternativnih desktop Linux opcija, jaka konkurencija Ubuntu 8.10 je starija verzija, Ubuntu 8.04 koja je takođe poznata pod imenom Hardy Heron izdanje. Verzija 8.04 je Long Term Support izdanje koje je Canonical obezbijedio velikim brojem update-ova i trogodišnjom podrškom za svoja dekstop izdanja ali i petogodišnjom za serverske instalacije.

Za razliku od toga, Ubuntu 8.10 će imati podršku u trajanju od osamnaest mjeseci prije nego što ona bude obustavljena, zahtijevajući od korisnika da se izvrši upgrade na noviju verziju. Na sreću, upgrade Ubuntu-a je veoma jednostavan, bilo sa bootabilnog diska ili USB-a ili na licu mjesta korišćenjem Update Manager-a samog sistema.

Zvanični sajt: linuxtoday.com


Pošalji na Facebook   Pošalji na Twitter  
Komentari:

Dodaj komentar!
 

Pošalji >>>

index |  vijesti |  èlanci |  mobilarea |  pc komponente |  kontakt |  impresum |  free web hosting |  rss
Copyright(c) itbaza.com 2007-2010. Developed by oxydsoft.com
0 sec