itbaza.com
Prati nas na Facebook!    Prati nas na Twitter!    Prati nas putem RSS-a!    Engleska verzija      Dobrodošli na itbaza.com, mjesto za ljubitelje IT tehnologije!
itbaza.com
Brza pretraga:  pretraga

eRepublik - The New World

Petak, 4 Decembar 2009
tagovi: eRepublik online game MMOG 

eRepublik je jedna od trenutno najpopularnijih MMOG (massively multiplayer online game), tj. od igara koje se igraju preko Interneta protiv drugih ljudi u realnom vremenu. eRepublik igara za koju je potreban samo Internet browser i konekcija na Internet da biste mogli učestvovati.

Igra je pokrenuta 21. septembra (rujna) 2008. godine i dostupna je besplatno putem Interneta. Radnja igre je smještena u tzv. eSvijetu (eng. The New World) gdje se igrači, koji se nazivaju još i građani ili egrađani, uključuju u nacionalnu politiku, ekonomiju i pokretanje tvrtki, te ratovanje protiv drugih država. Igru su osmislili i razvili Alexis Bonte i George Lemnaru. Trenutno igra broji oko 240 000 igrača u više od 50 država.

U ovoj igri vi ste pojedinac, obični NN koji treba da ide na posao svaki dan, zarađuje novac za hranu, kupuje hranu, te na taj način preživljava. Vremenom možete postajati sve ugledniji građanin te kako napredujete, otvarat će vam se mogućnosti koje možete iskoristiti. Tako da poslije određenog napretka možete napredovati u poduzetnika, ili možete postati član neke partije, pa poslije postati kongresmen, ili čak predsjednik države.

Države su vrlo elegantno rješenje problema grupisanja korisnika. Nakon pridruživanja igri, građanin bira kojoj će se državi pridružiti. Svaka od država dobila je svoje ime po nekoj stvarnoj državi. Građanin potom traži posao u firmama u toj zemlji, te u istoj može trenirati kao vojnik. Obuka i rad u firmi vrše se na dnevnoj bazi sa po dva jednostavna klika. Jedna od glavnih smjernica web stranice je da to traje samo „5 minuta dnevno“. U početku igra moze biti malo dosadna za neke, ali napredovanjem u igri otvaraju vam se nove mogućnosti: sa drugim experience levelom ćete biti u mogućnosti da se regrutujete u vojsku, sa petim da postanete vojnik, sa desetim da i vi otvorite svoju firmu, te na kraju sa četrnaestim da postanete predsjednik države.

U igri je moguće vođenje rata između postojećih država, a o uspjehu u vođenju rata odlučuje vise faktora, kao što su naprimjer razvijenost države, broj vojnika i mnogi drugi faktori. Rat, naravno, nije jedina opcija. Takođe, možete se baviti i ekonomijom, postati veliki poduzetnik ili se ipak baviti trgovinom novca. Ekonomija je u ovoj igrici urađena veoma dobro, te ako se odlučite za karijeru poduzetnika, kao i u stvarnom svijetu imat ćete zakone tržišta i konkurencije na kojim vladaju veliki i jaki. U virtuelnom svijetu, takođe, možete mijenjati lokaciju stanovanja i nakon registracije.

Za sve novije igrače u gornjem desnom ćošku se nalazi stari mudrac, koji će vam konstantno davati savjete. Takođe, tu su i stariji igrači koji su uvijek spremni pomoći sa svojim savjetima. Napisani su i mnogi tutorijali o igri, tako da nije problem veoma brzo se prilagoditi.

Dodatna prednost za ovu igru je to što nije neophodno da „visite“ za računarom satima da bi napravili neki pomak nego je potrebno dolaziti jednom dnevno, da se obave osnovni dnevni zadaci, kao što je otići na posao, jesti, i tako dalje. Naravno, i u ovoj igri, kao i u svim sličnim, možete napraviti iznenadni dramatični napredak na jedan jednostavan način. Platite. Virtualno zlato, zdravlje, sve otvorene životne puteve možete dobiti za određenu svotu novca. Naravno da to nije potreba, i da se tako gubi puno draži igranja, ali to je siguran put u bolje sutra u ovom virtualnom svijetu... a možda se ovaj virtualni svijet i ne razlikuje toliko po tom pitanju u odnosu na stvarni.

Podaci o broju stanovnika u državama iz regiona, kao i onim najrazvijenijim.

  • eBiH – 3100
  • eSrbija – 19100
  • eHrvatska – 13500
  • eUSA – 21300
  • eSpain – 15800
  • eRussia – 15400
  • eHungary – 13700

Na osnovu ovih podataka se može zaključiti da su države iz regiona kao što su eHrvatska i eSrbija veoma razvijene države, dok eBiH malo kasni za njima.

MOŽDA ste upravo Vi novi predsjednik jedne od ovih pomenutih eDržava, ili možda budući veliki biznismen ili ratnik. Registrujte se iskušajte svoje sposobnosti.

eRepublik čeka na Vas.

Možete se registrovati preko linka: eRepublik


Pošalji na Facebook   Pošalji na Twitter  
Komentari:
test Srijeda, 26 Septembar 2012 17:11

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dodaj komentar!
 

Pošalji >>>

index |  vijesti |  èlanci |  mobilarea |  pc komponente |  kontakt |  impresum |  free web hosting |  rss
Copyright(c) itbaza.com 2007-2010. Developed by oxydsoft.com
0,0156 sec